Slut för rymdens radiotystnad

2016-02-04 12:45  
Hettan som uppstår när en rymdfarkost tränger in i atmosfären hindrar normalt all radiokommunikation. Foto: NASA

En ny metod erbjuder fungerande radiokommunikation när rymdfarkoster når atmosfären och normalt inte kan kommunicera med jorden.

En av de mest dramatiska episoderna under USA:s första bemannade rymdprogram Mecury inträffade 20 februari 1962 när astronauten John Glenns kapsel Friendship 7 skulle återinträda i jordens atmosfär. Indikationer fanns om att värmeskölden som skulle hindra kapseln att brännas upp satt lös och eventuellt kunde lossna. När John Glenn nått atmosfären bröts all radiokommunikation med jorden. Men efter fyra minuters radiotystnad och en ängslig väntan vid Nasas rymdkontroll hördes äntligen John Glenns röst och hans rymdkapsel kunde landa säkert i Atlanten.

Anledningen till radiotystnaden är ett välkänt fenomen. Den enorma hettan som uppstår vid rymdfarkosternas friktion mot den allt tätare luften i jordens atmosfär skapar ett plasma som är ogenomträngligt för radiovågor.

Men nu har forskare vid tyska centret för luft- och rymdfart, DLR, i samarbete med amerikanska Stanford University utvecklat en metod som får radiovågorna att tränga igenom plasmat, skriver DLR.

I en vindtunnel alstrades ett plasma som fick strömma mot en värmesköld som skyddade en radiosändare. Utanför vindtunneln kunde då en antenn fånga upp radiosignalerna.

Det som gjorde att signalerna kunde tränga igenom plasmat var ett negativt elektriskt spänningsfält som alstrades i närheten av sändarantennen. Fältet avledde då plasmaströmmen och öppnade ett fönster för radiosignalerna. Men det fönstret kan inte hållas öppet kontinuerligt. Därför pulsades spänningen i några millisekunder långa intervaller vilket var tillräckligt för att upprätta en kommunikationslänk.

Metoden att använda pulsade elektriska fält har tidigare bara kunnat testas i datorsimuleringar men har alltså nu gjorts experimentellt.

Nu ska forskarna förfina sin metod och utveckla den för användning i nya och existerande rymdfarkoster, skriver DLR.

Jan Melin

Mer om: Rymdfart Plasma

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer