Slut för feldömda mål i fotbolls-VM

2013-04-03 09:24  
Sju kameror riktade mot varje mål beräknar bollens position med millimeterprecision och skickar en signal till domaren när det blir mål. Foto: GoalControl

Nu är det bestämt vilken mållinjeteknik som ska användas vid fotbolls-VM i Brasilien 2014.

Det internationella fotbollsförbundet Fifa har nu utsett vinnaren i kampen om att få leverera mållinjeteknik till fotbolls-VM nästa år, skriver förbundet på sin webbplats.

Systemet som valdes kommer från tyska Goalcontrol som använder sju höghastighetskameror riktade mot respektive mål. De är kopplade till en kraftfull bildigenkänningsdator som filtrerar bort spelare, domare och andra störande objekt och beräknar bollens position med millimeterprecision, enligt företagets webbplats.

När bollen passerat mållinjen sänds en krypterad signal till domarens klocka som både vibrerar och visar ett textmeddelande då det blir mål.

Enligt det tyska företaget fungerar tekniken för alla typer av bollar och målburar som används.

Systemet som heter Goalcontrol-4D kan även användas för att visa repriser på arenornas bildskärmar och kablas ut till TV-tittarna. Dessa repriser kan även presenteras i form av 3d-animationer från olika vinklar.

I ett pressmeddelande skriver Fifa att fyra icke namngivna företag tävlade om att få leverera tekniken. Sedan tidigare är det känt att tyska Goalref och brittiska Hawkeye varit med i anbudsförfarandet. Hawkeyes system påminner om det vinnande konceptet Goalcontrol och använder också 14 höghastighetskameror medan Goalref valt en annan teknisk lösning. I den läggs ett lågfrekvent magnetfält runt målburen och bollen förses med en passiv elektronisk krets som detekteras av sensorer runt målet när bollen passerar mållinjen.

I anslutning till en tidigare artikel om dessa system på Ny Tekniks webbplats kunde läsarna rösta om vilken mållinjeteknik de föredrog. Vinnare blev "målkameror" som fick 57 procent av rösterna medan "magnetteknik" valdes av 32 procent. Övriga röster gick till "fler linjemän" och "som det är nu".

GoalControl-4D

<iframe width="468" height="264" src="http://www.youtube.com/embed/BWpPGYn36Sw?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer