Populärteknik

Slingbox kommer till Sverige - tv:n nås överallt

Slingbox Solo
Slingbox Solo

Den amerikanska magiska lådan, Slingbox, kommer nu till vanlig butik i Sverige. Boxen som gör att hemmets tv-kanaler går att nå via internet har tidigare bara sålts av Viasat och Tre.

Publicerad

Sverige blir det tredje landet utanför USA där amerkanska Sling börjar sälja sin box i vanlig butik. För några år sedan lanserades boxen i Storbritannien, och för en kort tid sedan i Finland.

Samtidigt passar Sling på att lansera två nya modeller av boxen - Slingbox Solo och Slingbox Pro.

I en dator var som helst
Båda fungerar som Slings tidigare modell - de ställs vid hem-tv:n, kopplas till bredbandsuttaget och gör att man kan titta på alla tv-kanaler man har i hemmet, via vilken internetansluten dator som helst i världen.

Till boxen kan man koppla exempelvis dvd-spelaren och settopbox för satellit-tv eller bredbands-tv.

Som en vanlig fjärrkontroll
Poängen är att man via datorn och internet kan styra apparaterna hemma, precis som med den vanliga fjärrkontrollen. Tricket är att Slingbox har en lysdiod som signalerar till de andra apparaterna, och är anpassad för att fungera med en rad olika tv-boxar.

Just anpassningen till boxar i varje land är det som gör att Slings etablering sker successivt i olika länder.

Inbyggd tv-mottagare
Slingbox Pro som kostar omkring 3.000 kronor har tre ingångar plus en inbyggd mottagare för marksänd digital-tv. Slingbox Solo har en enda ingång och kostar runt 2.000 kronor.

Den tidigare modellen Slingbox Classic hade en ingång plus inbyggd tv-mottagare.

Videosignalen sänds ut med så kallad vga-upplösning, det vill säga 640 x 480 pixlar.

De nya boxarna börjar säljas i vanliga hemeltronikbutiker i slutet av februari.

Även i mobiltelefon
Man kan också titta på sina tv-kanaler i en mobiltelefon. Än så länge måste man i Sverige vara kund hos operatören Tre, men snart kommer Sling att släppa ett fristående mobilprogram som fungerar på vissa avancerade 3g-mobiler.

På gång från Sling är även en ny produkt som kallas Sling Catcher. Den används i hemmet och gör så att man kan titta på exempelvis satellit-tv:n i ett annat rum än där satellitboxen står.

Tv-signalen skickas då med en vanlig Slingbox, via hemnätverket (om man har ett sådant) till Sling Catcher, som kopplas till en annan tv.