Slå vakt om öppenheten!

2003-09-30 23:00  
Claire M Fraser, molekylärbiolog.
Foto Kaianders Sempler
Allt mer forskning inom bioteknik mörkläggs, säger den amerikanska mikrobiologen Claire Fraser vid en föreläsning på Kungliga Vetenskapsakademiens Crafoorddag förra tisdagen. Inte nog med att en stor del av forskningen redan bedrivs bakom lyckta dörrar av privata eller militära institutioner. Nu finns krav på att även den öppna akademiska forskningen ska hemligstämplas.

Är det amerikanska kongressen som vill lägga locket på?

- Nej, det är snarare Vita huset. President Bushs vetenskapliga rådgivare vill gärna lägga ett lagförslag om mörkläggning av all forskning inom känsliga områden, men de är än så länge tveksamma om de kan få kongressen att ta det.

I våras gjorde några vetenskapliga tidskrifter med Nature och Science i spetsen ett gemensamt uttalande där de sa att de skulle undvika att publicera känsliga forskningsresultat. Vad kom det sig av?

- Egentligen har det att göra med paranoian efter den elfte september 2001. Olyckligtvis publicerades i samma veva en rapport som handlade om experiment med syntetisk tillverkning av smittkoppsvaccin. I artikeln fanns mellan raderna, menar vissa kritiker, receptet för hur man i laboratoriet kan tillverka smittkoppsvirus.

Skulle en eventuell terrorist kunna utnyttja artikeln för att tillverka biologiska stridsmedel?

- Inte alls. För det första är det alldeles för komplicerat, för det andra vore det, om han lyckades, fullständigt livsfarligt för terroristen själv. Såvida han inte förfogade över ett fullständigt säkert labb, professionell apparatur av senaste snitt samt en stab av experter. Men den som förfogar över allt detta har säkert annat att syssla med.

Tror du att det skulle öka samhällets säkerhet om forskningsresultat hölls hemliga?

- Absolut inte. Det är fullständigt idiotiskt (absolutely ludicrous) att tro något sådant. Däremot skulle det vara en katastrof för forskarsamhället. Och öppenheten är en garant mot forskningsfusk och mot att forskarna själva inte håller på med dubiösa saker. Om mikrobiologin är så farlig som vissa inom Vita huset tycks tro så borde de stoppat all forskning för flera decennier sedan.

Men skulle det blivit några framsteg inom området då?

- Nej. Naturligtvis inte.

Kaianders Sempler

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer