Skriv ut bilder med eld

2013-04-10 09:45  
Med en gasbrännare som ersatt bläckpatronerna i en skrivare bränner Lucien Langton in bilder på en trävägg. Foto: Lucien Langtob

En student i Schweiz har bytt ut bläckpatronerna i sin skrivare mot en gasbrännare som skriver ut bilder med eld.

Bläckstråleskrivare, laserskrivare och 3d-skrivare finns i åtskilliga utföranden. Men en som använder eld för utskrifterna är unik. En sådan har byggts av Lucien Langton som studerar vid University of Art and Design Lausanne i Schweiz.

Han har modifierat en vanlig skrivare och ersatt bläckpatronerna med en gasbrännare för hobbybruk. För styrningen har han skrivit ett program som körs i experimentdatorn Arduino Uno som kompletterats med en optisk sensor.

I programmet bearbetas en svart-vit bild som kopieras punkt för punkt med skrivarens gaslåga. Men utskriften görs inte helt automatiskt. Lucien Langton får själv flytta skrivaren i vertikalled när en ny rad ska brännas.

Då gaslågans intensitet, precision och varaktighet är justerbar kan även andra material än trä som papper, plast och textilier användas för utskrifterna, skriver sajten Creative Applications.

<iframe src="http://player.vimeo.com/video/63325334" width="468" height="264" frameborder="0" webkitAllowFullScreen mozallowfullscreen allowFullScreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer