Sköts upp 2018 – här är ESA-sondens första Merkurius-bild

2021-10-04 10:12  
Merkurius, sedd från Bepi Colombo-sonden. Foto: Esa via AP/TT

Rymdsonden Bepi Colombo har tagit en första bild av Merkurius, under ett uppdrag som utgör den första europeiska utforskningen av solsystemets innersta planet.

Sonden sköts upp i slutet av oktober 2018, i ett samarbete mellan den europeiska rymdstyrelsen Esa och japanska Jaxa.

Ska utforska Merkurius yta

Bepi Colombo är den första europeiska rymdfarkosten som skickas till Merkurius, solsystemets minsta och också minst utforskade planet, med temperaturer på uppåt 250 grader Celsius. Sondens uppdrag består bland annat i att utforska planetens yta och dess inre.

Läs mer: ESA:s sond Bepicolombo ska avslöja Merkurius hemligheter

 

På fredagen 1 oktober passerade Bepicolombo Merkurius på ett avstånd av 242 mil, och tog då en bild av planetens norra hemisfär. På bildens syns Merkurius kraterrika yta som för tankarna till månen.

Bär på svenska mätinstrument

Det kommer att ta ytterligare fyra år innan Bepi Colombo hamnat rätt i Merkurius omloppsbana. Där ska två satelliter släppas av, som vidare ska studera planetens magnetfält, exosfär och inre processer

Läs mer: Blod kan bli komponent i ”astrobetong” på Mars

Bepi Colombo färdas i en så kallad gravitationsslunga där den tar fart av planeternas dragningskraft och cirkulerar i en spiral, närmare och närmare Merkurius. Under färden har den passerat Venus två gånger.

Här lyfter Ariane 5-raketen med rymdsonden BepiColombo från Kourou i Franska Guyana. Foto: ESA/TT

Sonden drivs av solpaneler och med hjälp av gravitationen från olika himlakroppar. 2025 kommer sonderna att gå in i Merkurius atmosfär, men även under resan fram till dess kommer en del instrument att samla in data, bland annat om Venus, som också passeras.

Tre mätinstrument som finns ombord på satelliterna har utvecklats med hjälp av svenska Institutet för rymdfysik.

Ny Teknik

Mer om: Rymden Sond

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer