Skörda vatten<br/> från luften

2011-11-09 11:28  

En enkel apparat utvinner vatten från luften och hjälper jordbrukare att öka sin skörd.

Den australiensiske designern Edward Linnacre har konstruerat en enkel anordning som utvinner vatten ur luften.

Tanken är att den ska användas av jordbrukare när torkan slår till.

Vattenskördaren är döpt till Airdrop Irrigation och grävs ner i jorden. Via ett rör som sticker upp ovanför marken sugs luft ner med hjälp av en turbin. Luften leds sedan in i en spiral av kopparrör där den kyls ner då den omgivande jorden har lägre temperatur. Tack vare nedkylningen kondenseras vattenångan i luften till rent vatten som droppar ner i en tank. Därifrån strömmas vattnet  vidare med hjälp av en solcellsdriven pump till perforerade rör som bevattnar grödan.

- Det finns andra system för att utvinna vatten ur luften. Men få av dem är tillräckligt ”low-tech”. Min apparat är så enkel att en vanlig jordbrukare kan installera den själv, säger Edward Linnacre i en video.

I en prototyp kunde omkring en liter vatten utvinnas per dag. Men tanken är att flera exemplar av Airdrop placeras ut på åkern som ska bevattnas.

För sin uppfinning belönades Edward Linnacre nyligen med 100 000 kronor som var första pris i den internationella designtävlingen James Dyson Award.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer