Skörda el från växter

2013-05-24 14:35  
Ramaraja Ramasamy (t.h) har lett forskargruppen som lykats "stjäla" de elektroner som växter använder för att producera socker. Foto: University of Georgia

Forskare i USA har utvecklat en teknik där elektricitet kan utvinnas direkt ur växter genom ingrepp i deras fotosyntes.

Växter är världsmästare på att utvinna solenergi. På kvantnivå är effektiviteten nästan hundraprocentig. För varje foton från solljuset som växten tar emot genererar den lika många elektroner, skriver University of Georgia (UGA) i USA i ett pressmeddelande.

Och dessa elektroner kan fångas in och ledas ut från växten med en teknik som utvecklats av ett forskarlag under ledning av Ramaraja Ramasamy som är biträdande professor vid UGA College of Engineering.

I växternas fotosyntes omvandlas ljusenergi till kemisk energi genom uppdelning av vattenmolekyler till väte och syre. I den processen frigörs elektroner som används för att skapa det socker som ger växterna näring för att växa och reproducera sig.

- Vi har utvecklat en metod där vi avbryter fotosyntesen så att vi kan fånga upp elektronerna innan växten använder dem för att göra socker, säger Ramaraja Ramasamy i pressmeddelandet.

Elektronerna slussas sedan in i nanorör som fungerar som elektriska ledare varifrån elektronerna förs vidare till tunna metalltrådar.

I de småskaliga experiment som gjorts har forskarna lyckats generera elektrisk ström som anges vara två magnituder större än den som tidigare producerats med liknande metoder.

Ramaraja Ramasamy säger emellertid att mycket arbete återstår innan tekniken kan kommersialiseras.

- Men inom en nära framtid kan tekniken kanske användas för fjärrsensorer och bärbar elektrisk utrustning som kräver låg effekt för att fungera.

Jan Melin

Mer om: Fotosyntes Energi

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer