Skonsamma joner och tvåtaktsbrus

2005-02-15 23:00  
? En joniserande hårfön har marknadsförts under hösten. Den påstås lägga negativa joner kring varje hårstrå, vilket gör att håret blir mindre statiskt, glansigare och snabbare torrt mer skonsamt. Fungerar den här metoden verkligen? Vad är det för typ av joner och hur uppkommer de i så fall?
 
Jeanette Carlstein
Norrköping
 
! Den joniserande hårfönen som beskrivs fungerar säkert utmärkt. Liknande fläktar, eller jonisatorer som de även kallas, används mycket inom ESD-skydd för att neutralisera laddningen i känsliga föremål och skydda dem mot oönskade urladdningar. Tekniken är enkel, en positiv och en negativ elektrod (spetsig tunn tråd) med en spänning i kV-området som hänger ut i en fläkt, och vips så har man en jonisator. Viktigt är dock att den är "balanserad", det vill säga att den avger lika mycket positiva som negativa joner, annars kommer den att ladda upp föremålet.
 
Huruvida håret blir glansigare och snabbare torrt kan jag inte svara på.
 
Kaj-Robin Weslien
Chalmers, Göteborg
 
! Det går lika bra att kamma sig med en plastkam så att håret blir elektriskt. Eller lika dåligt, borde man kanske säga. För några fria joner existerar inte någon längre tid.
 
Karl Cinrot
 
Nästa fråga handlar om knattrande tvåtaktare:
? Vintertid åker inte så sällan snöskotrar förbi vårt hus. Detta märker vi dels av ljudet från dem, men också genom störningar på bilden i vår teve. Har detta med skotrarnas tvåtaktsmotorer att göra?
 
Om det är så, borde inte strålningen från tvåtaktare då vara betydligt starkare än den från de omdebatterade mobiltelefonerna?
 
Och, om tvåtaktsmotorer är effektfulla strålningskällor, innebär det ytterligare en negativ miljöeffekt av aktersnurror och motorsågar? Förutom oväsen, lukt och avgaser.
 
Petter Börjesson
Gagnef
 
Svar och nya intrikata frågor till teknikfragan@nyteknik.se

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer