Skon låter dig förlänga klacken med mobilen

2020-01-09 08:47  
"Wahu out of Italy" har inbyggda stötdämpande klossar som kontrolleras med tryckluft. Foto: Wahu

Mikrokompressorer skjuter ut och drar in klossar i klacken. De kan kontrolleras via mobilen, eller regleras automatiskt av de smarta skorna efter underlaget.

CES bjuder på högt och lågt stort och smått. Årets vinnare i kategorin "Wearable technologies" är skotillverkaren Wahu och dess adaptiva sulor. Företaget anser att dagens sulor tvingar oss till kompromisser. Deras sko "Wahu out of Italy" har därför inbyggda stötdämpande klossar som kontrolleras med tryckluft.

På grovt underlag kan de fällas ut för extra grepp, och om bäraren vill ha mer gummi mot vägbanan så är det bara att fälla in extraklacken. Systemet kan exempelvis vara praktiskt i en arbetssko där personen rör sig mellan olika typer av underlag.

Klossarna är åtta millimeter höga. För att skjuta ut dem trycksätter mikrokompressorer ett antal små, sammankopplade håligheter under klacken till cirka 2,5 bar. För att dra in klossarna släpper bäraren helt enkelt på trycket. Det inbyggda batteriet ska räcka för 24 timmars användning.

Läs mer: Här är Mercedes galna framtidsbil Vison Avtr

Skorna är dessutom uppkopplade mot en app som gör det möjligt att ställa in sulan med mobiltelefonen. Ett annat alternativ är att låta skorna sköta sina egna inställningar. En rad inbyggda sensorer skapar en digital signatur för bärarens rådande gångstil och analyserar trycket i fotvalvet med möjlighet att kompensera med stöd om så behövs.

Wahus målsättning är dock inte att slå stort med det egna skomärket, utan bolaget hoppas få andra stora tillverkare att anamma företagets teknik. Det skriver New Atlas.

John Edgren

Mer om: CES

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer