Skogskyskrapor ska rena Kinas luft

2017-02-10 11:34  
De två tornen i Nanjing, illustration. Foto: Stefano Boeri

Italienska arkitekturbolaget Stefano Boeri planerar att bygga två byggnader täckta av grönska i kinesiska staden Nanjing. Byggnaderna ska binda koldioxid och smog.

Den första ”vertikala skogen” från Stefano Boeri- en skyskrapa med fasaderna täckta av träd och buskar finns i Milano. Till slutet av år 2018 räknar företaget med att de två byggnader som ska byggas i Nanjing ska stå klara.

De två skyskraporna, 108 och 200 meter höga, är täckta av omväxlande balkonger och behållare för växter. Sammanlagt omkring 1100 träd i olika storlekar, av 23 olika arter, ihop med buskar och mindre plantor ska agera som luftrenare. Enligt Stefano Boeria ska byggnaderna öka den biologiska mångfalden i området och fånga upp 25 ton koldioxid per år.

I en intervju med Mashable berättar Stefano Boeria om hur plantorna klarar sig i husen:

”Vi är överraskade, vi trodde att växterna skulle ha en dödlighet på omkring 10 procent, men träden klarar sig bra”.

”All grönska ägs gemensamt av de boende, och sköts centralt. Vi har ett system som dag för dag, timme för timme, undersöker hur träden växer, hur dräneringen fungerar och kvaliteten på jorden. Två gånger per år kommer trädgårdsmästare och klättrare för att beskära träden”.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer