Skippa motorcykeln – ta Kawasakis robotget till jobbet

2022-03-17 11:04  
Geten ska även kunna agera packåsna, men den kan bara bära strax under 100 kg. Foto: Kazumichi Moriyama

Nu utmanas Boston Dynamics av en fyrbent robot som man kan rida på. Kawasaki har dock valt att designa RHP Bex utifrån en bergsget.

Den japanska jätten har många strängar på sin lyra, bland annat Kawasaki Robots. Men bolaget är inte är begränsade till industrirobotar. Nu kompletteras deras tvåbenta humanoider av en robot som kan utmana Boston Dynamics fyrbenta djur.

RHP Bex är byggd för att ridas. Det är dock oklart varför Kawasaki har utgått från en bergsget när de skapade sin design, för vem vill sitta på ett klättrande djur? Å andra sidan har den här versionen inbyggda mc-handtag som man kan hålla fast sig i.

Kan rustas med kameror – som Boston Dynamics-hunden

Roboten baseras på bolagets Robust Humanoid Platform (RHP), och Kawasaki Heavy Industries har en vision om att den, tack vare sin modulära bål, ska kunna användas kommersiellt som packåsna på byggarbetsplatser. Eller för att bära in skördade grödor från fälten. Det skriver Slashgear.

Lastvikten är dock bara strax under 100 kg. I likhet med Boston Dynamics hund ska geten även kunna utrustas med kameror för att utföra besiktningsuppdrag. Utöver förmågan att kunna röra sig över ojämn terräng kan roboten röra sig snabbare genom att vika benen och blotta dolda hjul.

John Edgren

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer