Skicka ditt meddelande till yttre rymden

2013-06-19 10:56  
Signalerna skickas ut från den 40 meter stora parabolantennen vid Jamesburg Earth Station i Carmel-dalen i Kalifornien. Foto: Lone Signal

Från en 30-meters parabolantenn i Kalifornien kan du nu skicka ditt eget meddelande till solsystemet Gliese 526 – 17,6 ljusår från jorden. Projektet som heter Lone Signal syftar till kontakt med intelligent liv.

144 tecken och en bild – som i ett twitter-meddelande – ryms i meddelandet som riktas mot Gliese 526.

På 18 timmar tar sig meddelandet längre bort än Voyager 1, det mänskligt tillverkade objekt som befinner sig längst från jorden, och som skickades ut i september 1977 med en förgylld skiva med ljud och bild om mänskligheten.

Solsystemet Gliese 526 har valts eftersom det har planeter som hör till vad som kallas Goldilock, vilket innebär att de anses ha förutsättningar för liv.

För att en potentiellt intelligent mottagare ska kunna tolka meddelandena kodas de med en medföljande nyckel som bygger på matematiska och fysikaliska grundprinciper som antas vara konstanta i hela universum.

Kodningen är utvecklad av astrofysikern Michael W. Busch. Han ingår i en grupp forskare och entreprenörer som ligger bakom projektet Lone Signal.

Målet är att få kontakt med annat intelligent liv i universum. Begreppet som används på engelska är METI – Messaging to Extra-Terrestrial Intelligence.

Lone Signals idé är att signaleringen ska pågå så länge som möjligt och att alla ska kunna skicka sitt meddelande, för att spegla hela mänskligheten (här kan du skicka). Men det är också en kommersiell plan. Alla kan skicka ett meddelande gratis, och därefter kan man köpa fyra meddelanden för en dollar.

Signalerna skickas ut från den 40 meter stora parabolantennen vid Jamesburg Earth Station i Carmel-dalen i Kalifornien. Stationen byggdes 1968 för att användas under Apolloprojektet, och den togs så småningom över av AT&T och Comsat som stängde ner sin verksamhet där 2002, då undervattenskablar blev mer lönsamma än satellitkommunikation.

Företaget bakom Lone Signal, Jamesburg Earth Station Technologies LLC, har tillgång till parabolantennen, som dock är till salu för 1,5 miljoner dollar.

Enligt Cnn.com hoppas företaget på sikt kunna finansiera en utbyggd verksamhet med sändarstationer på flera platser på jorden för kontinuerlig utsändning av meddelanden, men det är oklart hur många betalande kunder som behövs.

Lone Signal har också låtit genomföra en forskningsstudie som analyserar riskerna och möjligheterna med att skicka signaler ut i rymden – The Benefits and Harms of Transmitting Into Space (pdf).

Signalerna skickas på frekvensen 6,725 GHz. Mer detaljer om signaleringen finns här.

Här berättar Jacob Haqq-Misra, vetenskaplig ledare för Lone Signal, om projektet:

<iframe width="468" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/1qXHp_NZjMk" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Mats Lewan

Mer om: Rymden Rymd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer