Populärteknik

Skelett av Gorgosaurus ska säljas: "Upprörande"

Gorgosaurus var en nära släkting till Tyrannosaurus. Nu säljs för första gången ett skelett av arten på auktion. På bilden ses skelettet uppställt på auktionsfirman i Sotheby's i New York. Foto: Julia Nikhinson/AP/TT
Den massiva skallen av Gorgosaurus med rader av vassa tänder visar tydligt att arten med stor sannolikhet var ett fruktat rovdjur. Foto: Julia Nikhinson/AP/TT

För första gången ska ett skelett av rovdinosaurien Gorgosaurus, en nära släkting till Tyrannosaurus, säljas på auktion. Försäljningen kritiseras dock av flera forskare.

Auktionen äger rum på Sotheby 's i New York på torsdagen, klockan 16.00 svensk tid. Skelettet, som har väckt stor uppmärksamhet, upptäcktes 2018 nära Havre i Montana i västra USA.

Ett begränsat antal fossil av Gorgosaurus har upptäckts tidigare, de flesta i provinsen Alberta i Kanada, men de är alla placerade på museer. Ingen har tidigare auktionerats bort, och det påpekas att en sådan här försäljning vore omöjlig i Kanada. Provinsen Alberta har väldigt strikta lagar vad gäller skydd av fossiler – där skulle en Gorgosaurus aldrig hamna på auktionsbordet. Men andra regler gäller i USA, vilket beklagas av amerikanska forskare.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här