Skatteverket: Träningsappar kan ge friskvårdsbidrag

2020-07-02 07:15  
Skatteverket ändrar sina regler kring friskvårdsbidrag och inkluderar bland annat appar. Foto: Thomas Brun

Träningsappar och andra internettjänster som kan användas för hemmaträning omfattas nu av friskvårdsbidraget. ”Tiderna har förändrats. Många vill inte gå till gymmet i dag på grund av coronapandemin”, säger Pia Blank Thörnroos vid Skatteverket.

Skatteverket har beslutat att det friskvårdsbidrag som företag kan ge skattefritt till sina anställda utökas. Tidigare har endast enklare appar, för till exempel stegräkning, omfattats. Nu får friskvårdsbidraget också användas för att bekosta internetbaserade träningsprogram som yoga, viktminskning och rökavvänjning.

– Även när det inte är pandemi är det vanligt att träna hemma, med hjälp av bland annat träningsappar. Så vi gör en generösare tolkning av vad som blir skattefritt för arbetsgivaren, säger Pia Blank Thörnroos, rättslig expert vid Skatteverket.

Skatteverket har tidigare fått många frågor kring gränsdragningen av vad som varit tillåtet.

Läs mer: Så ska Huawei få svenskar att köpa P40 Pro utan Google Play

Så det här har varit en diskussion och på gång sedan tidigare, men frågan har nu aktualiserats och blivit större på grund av pandemin, säger hon och fortsätter:

– Det här kommer att gälla även när pandemin är över.

Hur fungerar det rent praktiskt?

– Först måste arbetsgivaren bestämma om de vill ge friskvårdsbidrag för appar. Sedan är det precis som tidigare, att man måste visa upp ett kvitto. Det går inte bara att säga att man köpt en träningsapp, underlaget krävs fortfarande, säger Pia Blank Thörnroos.

Carin Fock/TT

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer