Skärp dina bilder

2012-10-23 13:29  

Med ett nytt program är det möjligt att göra suddiga bilder skarpa.

Mjukvaruingenjören Vladimir Yuzhikov har utvecklat ett program som gör suddiga fotografier skarpa. Såväl bilder med rörelseoskärpa som avståndsoskärpa kan få bättre kvalitet.

Programmet heter Smart Deblur och kan laddas ner fritt i en version för Windows.

I programmet finns en testbild i form av ett suddigt oläsbart foto av ett textdokument. Men med rätt inställningar blir texten allt mer skarp och fullt läsbar.

På sin sajt har Vladimir Yuzhikov publicerat bilder av oskarpa byggnader och hur de ser ut efter en bearbetning.

De bilder som blir bäst är de som först gjorts suddiga i ett bildbehandlingsprogram. Men de som tagits med en kamera med fel avståndsinställning blir inte lika skarpa.

Enligt Gizmodo finns det emellertid idag inga kommersiellt tillgängliga program som klarar av den skärpeförbättring som Smart Deblur åstadkommer.

På programmets webbplats finns en detaljerad beskrivning av tekniken.

Ny Teknik har testat programmet men våra bilder blev inte lika bra som exemplen på Vladimir Yuzhikovs webbplats. Men de blev bättre i jämförelse med vad Photoshops verktyg för skärpa förmår.

Jan Melin

Mer om: Fotografering

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer