Skandalen lyfter säkerhetsbranschen

2009-04-07 23:00  
Hittar föremål i maten.

Glasskandalen sätter fokus på livsmedelssäkerhet. Nu vädrar branschen morgonluft.

Secure Logistics i Lund är ett av flera företag som räknar med ett uppsving efter all uppmärksamhet kring glasbitar i livsmedel.

- Folk blir medvetna om att mat kan utsättas för sabotage, säger vd Sten Wandel, professor i Lund som forskar om godssäkerhet.

Företaget utvecklar en teknik som skyddar varor under transporter. Godset, exempelvis en pall med kycklingfiléer, placeras i en vakuumpåse med en sensor på insidan.

Om någon bryter sig in så ökar lufttrycket, vilket får sensorn att stoppa en klocka. På så vis upptäcker man eventuella intrång och får veta vid vilken tidpunkt de har skett.

Även Food Radar Systems i Göteborg, som undersöker mat med en mikrovågsradar, Umbio i Umeå, som avläser kemiska förändringar med ir-teknik, och Mobergs i Malmö, som säljer metalldetektorer och röntgenutrustningar, ser fram emot ett ökat intresse för sina produkter efter glasskandalen de senaste veckorna.

- Nu får de svenska livsmedelstillverkarna upp ögonen för riskerna, säger Mikael Reimers på Food Radar.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer