Ska vi gödsla oceanerna?

2011-02-22 23:00  

Lite Falu rödfärg i havet gav mer plankton och fisk.

I teorin är det lätt som en plätt. Gödsla oceanerna med järn så ökar tillväxten av växtplankton, vilka suger upp koldioxid från vattnet och atmosfären. Så dör planktonen och sjunker till botten. Där bildar de sediment, och så är vi av med en massa koldioxid.

På många ställen i ­världshaven är det bristen på järn som är begränsande för tillväxten av alger och växtplankton. Det tyska forskningsskeppet ”Polarstern” har gjort småskaliga försök med att sprida ut järnsulfat (den övervägande beståndsdelen i Falu rödfärg) i Stilla havet, men resultatet blev inte riktigt vad man hade väntat sig.

Visst blev det en tillväxt av växtplankton, men inte av kiselalger som man hade trott. I stället frodades små skallösa organismer av arten phaeocystis. De blev emellertid snart uppätna av zooplankton, exempelvis hoppkräftor, vilka i sin tur åts av sina större bryllingar märlkräftorna, vilka är kalasmat för bläckfiskar och valar.

Miljöorganisationer har protesterat mot försök att ändra jordens klimat med ingenjörsmässiga metoder. Risken är att järngödsling ger blomningar av giftiga cyanobakterier.

Kaianders Sempler

Mer om: Ekologi Liv

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer