Sista datorkablarna <br/>bort från skrivbordet

2011-03-01 09:59  

Nu kan skrivbordet rensas från alla datorsladdar. En ny bildskärm får både signal och ström trådlöst.

Trådlösa möss och tangentbord är stapelvara. Lite mer ovanligt är trådlös koppling mellan dator och bildskärm.

Med den uppsättningen kan man få ett nästan kabelfritt skrivbord om man placerar datorn under bordet. Det enda som återstår är den förargliga nätkabeln till bildskärmen.

Men det är snart historia. På Cebitmässan i Hanover den här veckan lanserar Fujitsu det de i ett pressmeddelande kallar ”världens första helt trådlösa pc-skärm”.

Signaleringen mellan dator och bildskärm sköts med trådlös USB och strömförsörjningen är induktiv. Alltså samma teknik som används för exempelvis el-tandborstar och trådlösa laddningsstationer för mobiler.

Induktionstekniken som Fujitsu använder är utvecklad vid Fraunhofer Institute och heter Smart Universal Power Access, SUPA.

Med den kan kraftaggregatet placeras under ett skrivbord eller ett konferensbord som fylls med datorskärmar men inte resulterar i ett ormbo av kablar. ”Park and play computing” som Fujitsu kallar det.

När den nya bildskärmen ska börja säljas eller vad den kostar finns ännu inga uppgifter om.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer