Simulator för musik<br></br> med teslaspolar

2009-05-14 12:02  
Simulatorn för den högspända musiken finns på webben.

Teslaspolar som är avsedda för att producera högspänd blixtrande elektricitet kan användas som musikinstrument. Testa att spela själv med en simulator på webben.

Den amerikanska musikgruppen Arc Attack turnerar och uppträder med ett mycket udda musikinstrument. De använder teslaspolar för att spela sina låtar.

De konstruerades ursprungligen i slutet av 1800-talet av den kända uppfinnaren Nikola Tesla. Spolarna används främst för att producera spänningar på tiotusentals volt och genererar meterlånga blixtkrevader.

”Dessa högteknologiska maskiner genererar en elektrisk ljusbåge som liknar en åskblixt och ger ett krispigt förvrängt ljud som påminner om tidiga syntar”, skriver bandet på sin webbplats.

För att kunna använda teslaspolarna som musikinstrument har Arc Attack byggt styrutrustning som gör att spolarna kan producera definierade tonhöjder som styrs av en klaviatur.

Nu har bandet även utvecklat en simulator för teslamusik. Den finns tillgänglig via en webbtjänst där ett virtuellt klaviatur genererar både ljusblixtar och toner. Man kan även spela musiken från datorns tangentbord.

Men det gäller att inte överlasta elektroniken när man spelar. Kör man simulatorn för hårt kraschar den i en tjusig virtuell explosion.

Enligt webbplatsen är en så kallad VST-version av Teslasimulatorn på gång. Alltså en plug-in som gör att simulatorn kan laddas in som en mjukvarusynt i ett musikprogram för datorn.

Jan Melin

Mer om: Arc Attack Tesla

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer