Simdräkten stoppas efter rekordslakt

2009-08-03 15:04  
Helkroppsdräkten förbjuds

Världsmästerskapen i simning i Rom blev rena slakten på världsrekord. Samtidigt kom beslutet att förbjuda de högteknologiska simdräkter som bidragit till rekordyran. Men varför kan inte simning få bli en teknikdriven sport och vad ska komma nu? Ny Teknik försöker reda ut vad som gäller i frågan.

· Hur länge har superdräkterna funnits?

Den första lanserades av Speedo, världens största tillverkare av badkläder, våren 2008. Dräkten skapades i samarbetet mellan hydrodynamiker och tekniker på den amerikanska rymdstyrelsen Nasa. Andra tillverkare som Adidas, Arena och Jaked tog snabbt upp konkurrensen. Idag finns närmare 350 olika superdräkter.

· Vilken effekt har de?

De minskar vattenmotståndet och ökar lyftkraften genom att luft fångas in i dräkten. Det gör det lättare att simma snabbare, och att ge järnet under längre tid.

· Vad beror det på?

Dräkterna är tillverkade i ett vattenavvisande material, polyuretan eller neopren, som stöter bort vattnet. Det gör att vattenmotståndet minskar. Dessutom är dräkterna så trånga att de trycker ihop simmarens kropp så att den lättare hamnar i ett läge med lägre vattenmotstånd.

· Vad är det för fel på det då?

Här råder delade meningar bland de Ny Teknik talat med. En del menar att det inte är något fel alls utan att frågan har drivits av det amerikanska simlandslaget som sponsras av Speedo ,som enligt många, inte längre har den snabbaste dräkten. Det har heller inte gjorts någon utvärdering av de olika dräkterna ur snabbhetssynpunkt, och det skapar grogrund för orättvisa menar vissa. Andra menar att det är en trovärdighetsfråga för simningen, att det är kroppen som ska utgöra vattenmotståndet. Många menar att simning ska handla om medaljer och placeringar - inte om att slå rekord på grund av att man simmar i en ny typ av dräkt.

· Vad gäller nu?

Enligt det internationella simförbundet Fina får den simdräkt som används vid tävlingar från och med årsskiftet bara vara tillverkad av textilier. Exakt vilka kriterier textilen ska uppfylla preciseras senast den 30 september i år. Alla så kallade flytmaterial är förbjudna.

Dräkterna får heller inte vara lika ”tjocka” som dagens 1 millimeter tunna material. Tjockleken måste minska till 0,8 millimeter.

Den tillåtna lyftkraften hos dräkten sänks från 1 Newton till 0,5 Newton. Dräkten får heller inte innehålla några blixtlås eller andra delar som kan minska vattenmotståndet. Den får heller inte täcka lika stor del av kroppen som idag.

· Men smarta textilier är ett hett teknikområde. Riskerar inte simningen att hamna i samma läge igen om ett par år?

Det är mycket möjligt, men till att börja med kommer troligtvis resultaten hos många simmare att försämras med mellan 4 till 8 tiondels sekunder på 100 meter. Och det i en sport där en hundradel kan avgöra om det blir medalj eller inte.

...för övrigtär dagens superdräkter så jobbiga att få på sig att många simmarna inte längre värmer upp inför loppet: det räcker med att ta på sig dräkten.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Simdräkt

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer