Seriös experimentlåda för kemister

2013-11-20 13:58  

En amerikansk kemist utvecklar en experimentlåda i proffskvalitet för ungdomar.

Experimentlådor för barn och ungdomar hade en storhetstid på 1950-talet och blev för många av dagens seniora ingenjörer inkörsporten till yrkeslivet.

De fanns för bland annat radioteknik, elektronik, fysik och optik. Den variant som hörde till de mest populära var kemilådorna där många slynglar hoppades, ofta förgäves, hitta receptet för krut.

En av dem som fick en kemilåda till julklapp 1959 var den amerikanska killen John Farrell Kuhns. Den var tillverkad av Gilbert Company som under under första hälften av 1900-talet var en av världens största leksaksföretag. Deras experimentlåda Gilbert Chemistry Set blev startpunkten för John Farrell Kuhns yrkeskarriär som kemist.

Det skriver han på Kickstarter där han nu samlar in pengar för att kunna producera en kopia av Gilberts lådor.

När han som vuxen ville introducera kemins fascinerande värld för sin dotter upptäckte han att det inte längre fanns några kvalitetslådor för kemiexperiment. Det ledde till att han öppnade en affär där han bland annat säljer kemikalier och laboratorieutrustning till experimentsugna ungdomar.

Den låda han nu vill producera är inspirerad av den han fick som ung. Den är döpt till Heirloom Chemistry Set och innehåller alla 56 kemikalier som fanns med i handboken till Gilberts kemilåda från 1936 plus åtta nya. I den planerade lådan ska även all laboratorieutrustning finnas med som behövs för experimenten.

Kampanjen på Kickstarter fick en drömstart. Efter bara några dagar var kapitalbehovet säkrat.

Den som redan nu betalar motsvarande 1 200 kronor kommer att få sin låda i mars 2014.

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer