Se wingsuitflygaren landa utan fallskärm

2012-05-25 12:30  

För första gången har en ”skydiver” landat utan att använda fallskärm.

Att flyga med så kallad wingsuit är ett av de mest extrema och farliga sätten att ta sig fram genom luften. Med flygoverallen som är försedd med tyg mellan armarna och kroppen och mellan benen kastar sig piloterna ut från höga berg eller flygfarkoster och seglar i väg med farter på ibland över 300 km/h.

För att landa krävs en fallskärm. Ända tills nu. Den här veckan gjordes nämligen den första lyckade wingsuitlandningen utan fallskärm. Den genomfördes av den kända stuntmannen Gary Connery i närheten av Henley-on-Thames i Storbritannien. Efter uthopp från en helikopter flög han i en knapp minut och buklandade sedan på en 100 meter lång, 15 meter bred och 4 meter hög ”landningsbana” uppbyggd av drygt 18 000 staplade pappkartonger.

Men det dröjde en halv minut innan han kunde kravla sig upp mellan lådorna och visa den stora publiken att han överlevt, skriver The Telegraph.

– Det här har jag tränat på och förberett mig för i många år och är nu mycket stolt över att jag blev först i världen, säger Gary Connery till The Telegraph.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer