Se videon filmad i mörker

2013-09-20 13:10  

Canon har nu presenterat en video filmad med sin nya mörkerkamera.

Tidigare i år demonstrerade Canon en mycket ljuskänslig bildsensor och visade bland annat en bild där ett ansikte bara var belyst av en glödande rökelsesticka.

Nu har företaget publicerat en video som är filmad med en kamera som utrustats med den nya 35 mm CMOS-sensorn för full HD med 30 bilder/s där varje pixel mäter 19 mikrometer. Det är drygt sju gånger större än pixlarna i de bästa systemkamerorna. Normalt ökar bruset i en CMOS-sensor när pixelstorleken ökas men Canon har utvecklat en ny teknik för brusreducering. Det gör att sensorn kan filma med god kvalitet när det är mycket mörkt. Den video som nu producerats är filmad där ljuset bara var 0,01 lux vilket ungefär motsvarar belysningen från månen när den är fylld till 25 procent.

Det som visas är några sekvenser från ett bergsområde med millimeterstora eldflugor i Taiwan filmat efter solnedgången. Enligt ett pressmeddelande var det så mörkt att det mänskliga ögat hade svårt att urskilja föremål.

Kameran som användes är en prototyp och nu ska Canon utveckla tekniken vidare och hoppas kunna lansera produkter för exempelvis astronomiska observationer, medicinsk forskning och övervakning.

Videon som nu offentliggjorts är inte högupplöst vilket motiveras med att en testmodell av senosorn har använts. Syftet är att visa ljuskänsligheten, inte den möjliga bildupplösningen.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/eHnUtmenGQ0?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer