Se vattnet rinna i spiral

2013-03-14 14:39  

I en video lyckas en man med hjälp av ljud få vattnet från en slang att rinna ner i en spiral.

I ett fascinerande experiment som finns dokumenterat i en video på Youtube fås vatten från en slang att rinna i en spiral. Med en liten ratt kan spiralens storlek till och med varieras.

I en annan sekvens av videon ser vattenstrålen ut att rinna uppåt i sin spiral.

I videon och i texten på youtubesidan förklarar signaturen Brusspup hur det fungerar. Vattenslangen är placerad nära en högtalare som avger en sinuston på 24 Hz som får vattenslangen att vibrera med samma frekevens när den sprutar ut sitt vatten. Men sedan kommer tricket. För det handlar om en slags synvilla. Tittar man på den vibrerande vattenstrålen med blotta ögat syns ingen spiral. Den framträder bara när den filmas av en kamera med bildhastigheten 24 bilder per sekund. Då går vattnets rörelse och filmen i takt och man ser inte det dynamiska förloppet när vattenstrålen rör sig i sidled.

I videon visar Brusspup även vad som händer när ljudet från högtalarna ställs in på 23 Hz och kameran fortsätter att filma med 24 bilder per sekund. Då ser det ut som vattnet rinner uppåt.

Men det går även att genomföra experimentet så vattenspiralen kan uppfattas av ögat. Då ska vattenstrålen belyses av ett stroboskop som blinkar med samma frekvens som högtalarljudet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer