Se vad som finns i den japanska nödboxen

2011-03-15 11:45  

I nödlådor som snabbt nådde Japan finns det mesta som behövs för att hjälpa katastrofens offer. Allt från tält och kök till vattenreningsutrustning.

Redan ett dygn efter jordbävningen i Japan hade 200 nödlådor från katastrofhjälpsorganisationen Shelterbox nått sitt mål.

I varje låda som väger 45 kilo finns den utrustning som behövs för att under lång tid skydda och hjälpa de som blivit bostadslösa. Bland annat ett tiomannatält som motstår såväl extrema temperaturer som hårda vindar och regn. Dessutom finns verktyg, filtar, kokutrustning och vattenreningsutrustning som klarar sex månaders drift.

Shelterbox som grundades i Storbritannien 2000 har hittills hjälpt över en miljon människor i 65 katastrofdrabbade länder, enligt BBC News.

För att Shelterbox ska kunna rycka ut snabbt efter en katastrof har organisationen egna system för att övervaka vädersystem och detektera jordbävningar. Dessutom finns omkring 5 000 nödlådor utplacerade på strategiska platser runt om i världen för snabb leverans till behövande platser.

I hjälpinsatsen för Japan deltar även organisationen Philantroper som via webben nu samlar in pengar till Shelterbox.

– Min uppmaning till människor har alltid varit: gör något, var inte overksam, vi kan alla göra skillnad, säger Shelterbox grundare och vd Tom Henderson på sin webbplats.

– De senaste dagarna har människor runt om i världen visat både generositet och medlidande som gjort att vi kan göra en hjälpinsats i Japan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer