Se teknikfilmer från <br/>början av 1900-talet

2011-02-11 09:44  

Den nya sajten Filmarkivet visar massvis med svenska industri- och teknikfilmer som ibland är över 100 år gamla.

Svenska Filminstitutet och Kungliga biblioteket har öppnat en ny webbplats där man kan titta på svenska filmer från 1800-talet och framåt.

Det som erbjuds är främst kort-, dokumentär, journal- och reklamfilm som ”speglar ett svenskt århundrade i förvandling och framväxten av dagens samhälle”.

Bland kategorierna finns ”Industri och näring” där de äldsta filmbilderna är från 1901. Där kan man bland annat se ett reportage om tegelslagning och en fallande fabriksskorsten.

Flera av de teknikrelaterade filmerna är beställningsfilmer från olika företag som vill göra reklam för sin verksamhet. Exempelvis ”Filmkamera på strövtåg bland kuggar och hjul” från 1935 som visar hur strumpor tillverkas på Eiser i Borås.

I ”Aktuellt om SAAB” från 1960 finns fina bilder på en flygande J35 Draken och tillverkningen av SAAB 96.

En annan höjdare är ”Med jordens nordligaste järnväg” från 1911 som är filmad inifrån ett tåg på färd mellan Narvik och Riksgränsen.

Vid lanseringen finns 300 filmer att beskåda och vid årets slut ska arkivet vara dubblerat.

Filmerna är indelade i kategorier som kultur och nöje, samhälle och politik

fiktion, geografiska platser och journalfilm.

Sajten erbjuder även fina sökmöjligheter där man exempelvis kan begränsa letandet till en ort eller lanskap under en viss tidsperiod.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer