Se svenska satelliterna skjutas upp

2010-06-15 13:20  

Idag klockan 16:42:16 sänds de svenska Prisma-satelliterna upp från den ryska uppskjutningsplatsen Yasny.

Nedräkningen och uppskjutningen kan följas från klockan 15:40 svensk tid  på www.rymdkanalen.se i en live-sändning från kontrollrummet i Solna som har direktkontakt med Yasny i södra Ryssland.

De två satelliterna heter Mango och Tango och väger sammanlagt mindre än 200 kilo. De skjuts upp med en rysk Dnepr-raket och ska släppas ut på en bana på cirka 600 kilometers höjd. Där ska de demonstrera ny teknik för noggrann formationsflygning helt utan styrning från jorden.  Ombord finns även nya instrument från IRF, Institutet för rymdfysik, och Chalmers som ska mäta massan på partiklar i rymden.

Satellitduon och ingår i det svenskledda Prisma-projektet där Frankrike, Tyskland och Danmark deltar. Projektet uppger att utvecklingsbudgeten ligger strax under 230 miljoner kronor. Beställare och huvudfinansiär är Rymdstyrelsen, och huvudleverantören av satelliterna är Rymdbolaget.

 

Charlotta von Schultz

Mer om: Satellit Mango

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer