Se skott från kanonen som drivs av el

2014-04-09 11:34  

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>Krigsmakten i USA ska för första gången testa elkanoner till sjöss.

Eldrivna kanoner har testats i USA sedan 2005. Nu ska en sådan för första gången monteras på ett fartyg och testas till havs, skriver den amerikanska marinen i ett pressmeddelande kompletterat med en video som visar markbaserade provskjutningar.

Tekniken bygger på den så kallade Lorenzkraften som verkar på en elektrisk laddning i ett elektromagnetiskt fält.

I kanonen av typ EM Railgun finns två parallella längsgående strömförande skenor. När projektilen placeras mellan skenorna skjuts den iväg av det magnetfält som alstras

Enligt pressmeddelandet får projektilen en mycket högre hastighet än konventionella projektiler och kan skjutas iväg upp till 200 km. Den höga farten gör att projektilen får en mycket stor rörelseenergi vilket gör att den kan verka i ett mål utan att vara laddad med högexplosiv last.

- Det gör fartygen säkrare för besättningen när inte så många vapen med stor sprängkraft behöver tas ombord, säger Bryant Fuller som är marinens chefstekniker.

Kostnaden blir dessutom dramatiskt lägre jämfört med motsvarande missilanläggningar.

- Den här typen av vapen är framtiden för strid till havs, säger Matt Klunder som är forskningschef vid U.S. Navy.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/qJQfAcBs5vQ?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Vapen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer