Se skönheterna bli fula

2012-05-22 15:25  

I en optisk villa förvandlas vackra människor till monster.

Nu har tävlingen ”Best Illusion of 2012” avgjorts.

Ett av de belönade bidragen är en video där kända snyggingar som Brad Pitt och Sandra Bullock förvandlas till monster.

I videon växlas snabbt mellan bilder på olika människor. Betraktade enskilt ser de helt normala ut. Men när bilderna dyker upp efter varandra förändras deras utseenden dramatiskt. Det beror på att bilden av ett ansikte stannar kvar på betraktarens näthinna en kort stund och finns kvar när nästa bild dyker upp. Då mixas de båda porträtten ihop till en förvrängd bild.

Effekten upptäcktes av misstag när psykologistudenten Sean Murphy vid University of Queensland i Australien betraktade porträttbilder för ett annat experiment. Illusionen publicerades 2011 men nu har Sean Murphy och hans kollegor skapat en ny video där effekten framträder mer dramatiskt.

I rapporten ”Flashed face distortion effect: Grotesque faces from relative spaces” finns en beskrivning av den optiska illusionen. Men forskarna har ännu inte riktigt kommit fram till en exakt förklaring och fortsätter därför sina experiment.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer