Se pingisbollen krossa plåtburken

2016-02-09 10:54  
I det lufttomma röret fårpingisbollen så hög fart att den demolerar en läskburk. Foto: Tested

Om pingisbollen får tillräcklig fart kan den till och med skjuta hål i en läskburk.

Det låter märkligt att en pingisboll som väger drygt två gram kan bli en kanonkula som demolerar en plåtburk. Men med tillräckligt hög fart på bollen borde det gå vilket demonstreras i en video med Zeke Kossover från Exploratorium vid San Francisco Science Museum.

Normalt dämpas farten rejält när en pingisboll skjuts iväg på grund av luftmotståndet mot den lätta bollen med relativt stor yta. Om bollens hastighet är 100 km/h när den lämnar ett racket så är den bara ungefär 15 km/h när den når andra sidan pingisbordet, enligt Zeke Kossover.

Om bollen istället skjuts iväg i vacuum kan hastigheten bli mycket stor. I experimentet placeras pingisbollen i ett förslutet rör vars luft pumpas bort. Sedan räcker det med att ta hål på rörförslutningen vid bollen så rusar luften in och ger bollen en fart på 800 km/h. När bollen sedan når rörets andra ände perforerar den förslutningen som hållit röret lufttätt och demolerar en plåtburk placerad vid rörslutet.

Jan Melin

Mer om: Pingis

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer