Se Mount Everest live

2011-10-04 12:14  

Världens högst monterade webbkamera pekar naturligtvis mot världens högsta berg.

En webbkamera som är riktad mot Mount Everest sägs vara världens högst belägna.

Den är monterad i närheten av toppen på berget Kala Patthar i Nepal som reser sig 5545 meter över havet. Var femte minut tar den en bild som läggs ut på webben. Ett problem med kamerans placering är att det inte finns någon elektricitet tillgänglig. Så kameran drivs av solceller som även ger kraft till den radiosändare som länkar bilderna till en forskningsstation i närheten.

Webbkameran kan givetvis vara till nöje för alla fåtöljalpinister som vill kolla väderleksläget för pågående klätterexpeditioner på Mount Everest. Men syftet med kameran är högst vetenskapligt. Den är en del i projektet ”Share Everest 2011” som bland annat granskar klimatförändringar. Via bilderna som samlas in från kameran hoppas forskarna få en bättre förståelse av den globala uppvärmningen. Till varje bild som tas kopplas aktuella meterologiska data från världens högst belägna väderstation som är placerad på åtta tusen meters höjd på Mount Everest.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer