Se Merkurius som aftonstjärna

2013-02-11 15:29  

Har ni aldrig sett solsystemets minsta planet ska ni passa på nu.

Under den närmaste veckan kan man vid klart väder och med lite tur få se planeten Merkurius. Passa på att spana på himlen där den är som ljusast en halvtimme efter solens nedgång. Merkurius framträder som en liten rosafärgad prick. Där finns för övrigt inte bara Merkurius, utan också Mars.

Merkurius är inte bara den minsta och innersta av solsystemets planeter, den är också den kanske allra besynnerligaste. Dess dygn är dubbelt så långt som dess år, och den har dessutom nu fått en svans som en komet. Det beror på att den starka solvinden – just nu närmar vi oss maximum för solaktiviteten i dess elvaårscykel– blåser bort partiklar från planetens yta. Eftersom Merkurius cirklar så nära solen bildas en lysande svans riktad från solen.

Temperaturen på Merkurius dagsida går upp till 425 °C, nog för att smälta bly. Men trots det finns det faktiskt is vid planetens poler. Merkurius rotationsaxel är vinkelrät mot dess banplan, så planeten har inga årstider.

Mer på Nasa webbsajt.

Kaianders Sempler

Mer om: Astronomi Komet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer