Se Marsrobotens självporträtt

2012-11-05 12:20  
Zooma in den 41 megapixel stora bilden och detaljgranska Curiosity efter tre månader på Mars. Foto: Nasa

Marsroboten Curiosity har tagit ett gigantiskt självporträtt som på datorskärmen blir fem kvadratmeter stort.

Curiosity har nu varit på Mars i tre månader där den kört omkring och bland annat fotograferat. Såväl foton som satts samman till panoramabilder över omgivningen som närbilder av markfynd. En del detaljbilder på Curiosity har också publicerats. Men nu har roboten förevigat sig själv i ett stort komplett sjävporträtt. Av 55 högupplösta bilder från kameran på en rörlig arm har Nasa satt samman en bild på 41 megapixel som på en bildskärm med normalupplösningen 72 bildpunkter/tum blir omkring fem kvadratmeter stor.

Ett syfte med bilden är att glädja alla rymdentusiaster som nu själva kan detaljgranska Curiosity efter tre månaders tjänstgöring. Men bilden är även användbar för Nasas tekniker för att dokumentera robotens tillstånd och följa förändringar som ansamlingen av stoft och hjulens förslitning, skriver Nasa på sin webbplats.

Jan Melin

Mer om: Nasa Rymdfärd

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer