Se Leicas dundertabbe

2016-09-16 12:54  
Bilden i Leicas reklam är tagen med en kamera från Canon.

När Leica gör reklam använder de en bild från konkurrentens kamera.

Fotografen Peter Charlesworth blev lite misstänksamma när han besökta Leicas webb där företaget gör reklam för sin nya kamera Leica Sofort. I en av bilderna kikar en man ut från en bil. I hans spegelglasögon reflekteras kameran som tagit bilden och Peter Charlesworth anade att det inte var en Leica. Men bilden på sajten har bara en storlek på 480 x 320 pixlar så det gick inte att göra någon användbar förstoring för detaljgranskning och bilden saknar även metadata.

Men efter en webbsökning hittade Peter Charlesworth den bild som förmodligen är originalet till Leicas reklamfoto, berättar han i en video på Youtube. Han laddade ner bilden med storleken 1 463 x 1 155 pixlar och zoomade in glasögonen. Då såg han att den reflekterade kameran förmodligen inte kom från Leica. Och mycket riktigt. Fotografiet är försett med inbäddad metadata och när den granskas i exempelvis Photoshop kan man tydligt läsa att bilden är fotograferad med en Canon EOS 7D.

(Uppdatering: Leica har nu bytt ut den förargliga bilden mot en mer passande.) 

Jan Melin

Mer om: Leica Kamera

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer