Se läsarnas otroliga bilder på månförmörkelsen

2018-07-30 08:15  

I fredags kväll inträffade århundradets längsta totala månförmörkelse, och våra läsare lyckades fånga fenomenet på bild.

I fredags bad Ny Teknik sina läsare att skicka in bilder där de fångat århundradets längsta månförmörkelse med kameran. Här är resultatet, inte illa!

Månförmörkelse uppstår när månen förflyttar sig in i skuggan bakom jorden, och jorden och månen ligger exakt i linje. För att det ska bli ”blodmåne”, när månen får ett blodrött sken, krävs en total månförmörkelse.

Läs mer: Mars tar plats bland stjärnorna på himlen

Det innebär att månen befinner sig i jordens umbra,  som saknar direkt solljus. Då kan bara rött och orange ljus, som har lång våglängd, passera genom atmosfären och träffa månen.

Det ska även ha varit möjligt att se planeten Mars med blotta ögat i fredags. Missade man det finns det en ny chans imorgon den 31 juli då planeten ”bara” är 35,8 miljoner mil bort, vilket är det närmaste Mars har varit jorden på 15 år, enligt Business Insider.

Ellinor Molin

Mer om: Månen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer