Se krocktestet där bilen går i bitar

2017-06-07 09:40  
Foto: ADAC

Kan man genomföra ett trovärdigt krocktest med en liten modellversion av en verklig bil? Det ville tyska bilorganisationen ADAC undersöka. Se deras försök med en Porsche 911 GT3 RS – byggd av 2 704 Legobitar.

Du har säkerligen sett krocktester på film, och vissa av dem kan verkligen vara skrämmande. För en brist som inte syns på ytan kan få förödande och dödliga konsekvenser.

Här är ett krocktest där en bil verkligen totaldemoleras, men trots den bristfälliga krockkonstruktionen är klippet inte särskilt skrämmande. För det rör sig en om en Lego-version av en Porsche 911 GT3 RS.

Det är tyska bilorganisationen ADAC som genomfört ett fullt krocktest på den lilla miniatyren.

– Utmaningen var att testa en så liten bil i det normala krocksystemet och fortfarande få till ett realistiskt krockskaderesultat, säger Johannes Heilmaier, chef för ADAC:s kroktestare, i ett blogginlägg.

De 2 704 bitarna skickades in i en vägg i 46 km/h, och resultatet, som kan ses i videon är väldigt dramatiskt. Delarna fullkomligen sprutar iväg, men även om det för en lekman ser riktigt illa ut så klarade Legobilen krocken bättre än väntat.

– Resultatet var imponerande och inte som vi hade förväntat oss. Chassit hade inga problem med den höga hastigheten och det var väldigt lite skador på bitarna. Det var nästan enbart klick-infästningen mellan komponenterna som brustit, säger Heilmaier.

Den enda del som skadats var en bit i den främre hjulupphängningen. Det låter fullt rimligt, och kan säkerligen konfirmeras av alla Lego-entusiaster som vid något tillfälle lyckats tappa sin kreation.

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Felix Björklund

Mer om: Lego Leksak

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer