Se hur skogen försvinner i realtid

2014-02-24 14:34  

<b><FONT COLOR="FF0000"> TEXT+TV </FONT COLOR="FF0000"></b>I en ny webbtjänst kan man granska hur skogsskövlingen runt om i världen fortgår.

Under de senaste tolv åren har ytan av världens skogar minskat med en areal som är fyra gånger större än Sverige. Ett annat mått är att skogen har försvunnit med en hastighet av 50 fotbollsplaner varje minut.

Uppgifterna kommer från Global Forest Watch vars nya webbtjänst visar mycket detaljerade kartor över avskogningen mellan 2000 och 2012.

Där kan man bland annat se animationer som i "nästan realtid" visar förändringarna.

Data kommer främst från satellitbilder och kartfunktionerna som används är hämtade från Google Earth och Google Maps där Google är ett av de 40 företag och institutioner från hela världen som står bakom projektet.

Tanken är att allt från myndigheter till privatpersoner nu på ett enkelt sätt ska kunna granska vad som händer med skogen på detaljnivå där kartorna  nästan kan zoomas in till enskilda träd. Med enkla färgmarkeringar visas om skog är på tillväxt eller försvinner.

Enligt Global Forest Watch kunde sådana beräkningar tidigare ta mycket lång tid men kan nu göras sekundsnabbt.

Med ett verktyg i kartfunktionen kan man ringa in valfritt område och efter några sekunder presenteras skogsdata i form av siffror.

Ny Teknik testade och markerade hela Gotland. Enligt Global Forest Watch har drygt 11 000 hektar skog försvunnit på Gotland sedan år 2000 samtidigt som nyplanteringar tillfört 4 000 hektar under samma tid.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/lTG-0brb98I?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Jan Melin

Mer om: Skogsbruk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer