Se hela världen <br/>med stereo-djup

2011-03-04 12:59  

Med ett pc-program kan det mesta förvandlas till 3d-stereo i realtid. Allt från Google Earth och spel till videor och foton.

Äkta 3d, alltså bilder med stereodjup, är superhett just nu. I Sverige har de första livesändningarna i tv haft premiär. Nintendos spelkonsol 3DS för 3d lanserades förra veckan och såldes slut direkt. Biograferna runt om i världen gjorde 2010 ett rekordår som mycket förklaras av 3d-filmernas lockelse på publiken, skriver Reuters.

Dessutom har flera 3d-kameror lanserats för både video och stillbilder.

Tekniken kräver för det mesta ny och dyr utrustning. Men den gamla hederliga anaglyftekniken för röd-blåa glasögon duger fortfarande. Det är det enklaste och billigaste systemet för den som själv vill producera eller titta på 3d-media.

Att tekniken lever visas bland annat av att Youtube börjat sälja anaglyfiska glasögon i sin webbshop. Främst för att allt fler sådana filmer laddas upp till Youtube.

För den som har ett Geforce grafikkort från Nvidia i sin dator finns specialprogram att hämta hem som ger stereodjup till mycket av det som visas på datorskärmen.

Men det finns också generella stereoprogram som kan köras i de flesta moderna Windowsmaskiner.

Ny Teknik har testat Tridef 3D från det australienska företaget Tridef.

Med det programmet kan det mesta göras om i realtid från 2d till anaglyfisk 3d. Exempelvis Google Earth där till och med fotona i Street View får stereodjup.

Även en lång rad av de populäraste datorspelen förvandlas automatiskt till 3d. Exempelvis Microsoft Flight Simulator som ger en mycket mer realistisk flygkänsla när världen får djup.

Dessutom kan foton och videor, både egna och från dvd, spelas upp i stereo. Videorna kan inte sparas i 3d-version. Men med gratisprogram som spelar in det som visas på datorskärmen är även det lätt fixat.

Det som de flesta som vill testa 3d saknar är de röd-blåa glasögonen. Men sådana kan skickas efter billigt via webben. Youtube tar exempelvis 50 kronor för ett tio-pack.

Programmet Tridef 3D Experience kostar 320 kronor. Men det finns i en gratis demoversion som kan användas i 14 dagar med full funktionalitet.

Så ett tips är att först skaffa glasögon innan programmet installeras.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer