Se framtidens virtuella museum

2013-11-19 15:30  
Med olika verktyg kan 3d-modellerna detaljgranskas och även laddas ner som cad-filer för utskrifter i en 3d-printer. Foto: Smithsonian Institute

USA:s nationalmuseum Smithsonian har lanserat en tjänst där föremål i form av 3d-modeller kan detaljgranskas på ett unikt sätt.

Muséer runt om i världen använder webben för att erbjuda virtuella besök via fotografier av samlingarna och zoomningsbara panoramafoton. Andra tar ett ytterligare steg och erbjuder 3d-modeller av inskannade föremål.

Det har nu USA:s nationalmuseum Smithsonian Institution lyft till en ny nivå i sitt projekt Smithsonian X 3D. När det utvecklats vidare och spritts till andra muséer kan vi få virtuella muséer som i vissa fall överträffar det som erbjuds vid ett personligt besök.

Det amerikanska muséet har exempelvis bara utrymme för att visa omkring en procent av samlingarna i sina utställningslokaler. Via webben blir det teoretiskt möjligt att visa allt.

3d-verktyget X 3D Explorer som nu lanserats är i betaversion och presenterar för närvarande 20 objekt. Bland dem finns exempelvis en 3d-modell av bröderna Wrights första flygplan. Det kan man detaljgranska på ett sätt som inte är möjligt för ett normalt utställt föremål. Via olika verktyg i 3d-visaren kan man välja detaljeringsgrad, ändra färger, framhäva och dölja komponenter, ändra ljussättning och även mäta modellen.

Den som registrerar sig, vilket är gratis, kan till och med ladda ner 3d-modellerna i filformatet .obj som exempelvis kan användas för att tillverka föremålen i en 3d-skrivare.

<iframe width="468" height="264" src="//www.youtube.com/embed/TcjO_VY5lcI?feature=player_detailpage" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

 

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer