Se fotot rymdfarkosten skickat till jorden

2019-03-06 07:28  
Foto: TT

Den obemannade israeliska rymdfarkosten Beresheet har skickat en första selfie till jorden. Bilden visar delar av farkosten med jorden långt bort i bakgrunden.

Den 585 kilo tunga Beresheet sköts ut i rymden från Cape Canaveral i Florida den 22 februari och ska om allt gå bra landa på månen den 11 april. Om de planerna blir verklighet blir det ett litet steg för rymdforskningen och ett stort kliv för såväl Israel som den privata rymdindustrin.

Beresheet blir då den första farkosten från den privata sektorn som landar på månen, och den första som inte kommer från någon av de tre stormakterna USA, Ryssland eller Kina.

Läs mer: Israelisk farkost på väg till månen

Farkostens namn är hebreiska för ”i begynnelsen” och namnet på den första delen av judendomens Tora, motsvarande Första Moseboken i Bibeln. Beresheet har, förutom instrument att mäta magnetisk kraft med, även med sig en kapsel med bibeln, barnteckningar, israeliska melodier, minnen från en överlevare av förintelsen samt den israeliska flaggan.

Mer om: Rymden Farkost

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer