Se fotot av en ljudbang

2016-04-18 16:38  
Bilder av ljudbangar ska hjälpa Nasa att utveckla tysta civila överljudsplan. Foto:Nasa Foto: Nasa

Nasa har utvecklat en teknik där de kan fotografera ljudbangar från överljudsplan.

Den amerikanska rymdstyrelsen Nasa har i sitt projekt New Aviation Horizons målsättningen att utveckla tysta överljudsplan för civilflyget. Förhoppningen är att kunna minska de störande ljudbangarna och ersätta dem med mjuka ”puffar”.

För att skaffa mer kunskap om ljudbangarna har Nasa utvecklat den patentsökta tekniken Background Oriented Schlieren using Celestial Objects, BOSCO, skriver rymdstyrelsen i ett pressmeddelande.

Med hjälp av den har de kunnat framställa fotografiska bilder av ljudbangarna från överljudsplanet T-38 som flög från Edwards Air Force Base i Kalifornien.

Bilderna togs av en höghastighetskamera försedd med ett filter av typ H-alpha som riktas mot planet när det flyger förbi solen. Filtret fångar en speciell ljusvåglängd från solen som bryts av den varierande lufttätheten kring planet vilket gör att ljudbangarna kan fotograferas av kameran på marken. Genom att analysera dessa bilder hoppas forskarna få mer kunskap om hur ljudbangarna ska kunna förvandlas till ”puffar” som kan bana vägen för framtida överljudsplan.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer