Se första "kvantfilmen"

2015-11-02 12:43  
I kameraprototypen finns en bildsensor som till skillnad mot traditionella kameror använder en global slutare där hela filmrutan expooneras direkt. Foto: InVisage

En ny bildsensor med så kallade kvantprickar ska göra mobilkamerorna mindre, snabbare och ge bättre bildupplösning.

Det amerikanska företaget Invisage visade för fem år sedan upp en ny bildsensor för kameror som använder kvantprickar viket är nanometerstora halvledande kristaller.

Nu har de presenterat sin första film tagen med sin sensor Quantum Film monterad i en kameraprototyp. Den sägs kunna fånga upp 95 procent av det infallande ljuset jämfört med de 20 procent som en vanlig kisellbaserad sensor absorberar, skriver Gizmodo.

Det kan ge bilder som är fyra gånger skarpare och ha ett dubbelt så stort dynamiskt omfång jämfört med en vanlig kamera.

Den stora känsligheten gör att en kamera med Quantum Film kan använda en så kallad global slutare där varje filmruta exponeras direkt till skillnad mot de traditionella rullande slutare där varje filmruta exponeras i en sekvens. Det gör att en filmruta som fångar ett snabbt rörligt motiv exponeras i flera steg där motivet rör sig en aning mellan exponeringarna vilket kan ge en suddig bild.

I filmen som Invisage publicerat på Youtube finns några sekvenser där de två slutarvarianterna visas sida vid sida vilket visar fördelarna med en global slutare.

Målsättningen för Invisage är att utveckla sin teknik så den kan bli ett alternativ för mobilkameror.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer