Se första filmade laserpulsen

2015-01-28 09:20  
Här reflekteras en laserpuls mot en spegel i en film som sägs vara den första i sitt slag. Foto: New Scientist

Forskare har lyckats filma laserpulser när de färdas genom luften.

För att se en laserstråle eller någon annan ljuskälla måste de ljusbärande fotonerna träffa ögat. Från sidan kan en laserpuls bara ses indirekt om den exempelvis färdas genom rök som reflekterar en del av ljuset och genererar en synlig punkt.

Men nu har forskare vid Heriot-Watt University i Edinburgh i Storbritannien lyckats avbilda laserpulser som färdas i vanlig luft och studsar mellan två uppställda speglar.

Enligt New Scientist är det första gången en sådan film kunnat produceras.

Kameran som används har en sensor med 32 x 32 pixlar som alltså ger en bild med 1 024 bildpunkter. Med den detekterades två miljoner laserpulser under tio minuter som sammanställdes till en film som efterbearbetades på olika sätt. Bland annat integrerades ett foto av en bakgrund taget med en vanlig kamera. Laserpulserna gavs dessutom ett grönt ljus för att efterlikna färgen från lasern som användes.

Den färdiga filmen kan enligt New Scientist likställas med en film som tagits med en kamera som klarar av att filma med 20 miljarder bilder per sekund.

Projektet sågs från början mest som en vetenskaplig utmaning för att testa om det var möjligt att filma en laserpuls som färdas genom luften. Men forskarna tror nu att tekniken kan ha praktiska tillämpningar. I ett annat experiment filmades en laser som joniserade luftmolekyler och skapade ett plasma. En sådan uppställning borde enligt forskarna kunna användas för att exempelvis studera hur ett plasma utvecklas över tiden.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer