Se första bilden av Kinas hemliga hangarfartyg till sjöss

2011-12-16 11:41  
Hangarfartyget byggdes ursprungligen i Ryssland men har gjorts sjödugligt i Kina. Foto: DigitalGlobe

Satellitbildsföretaget Digital Globe har fotograferat Kinas första hangarfartyg på uppdrag i Gula havet.

Kina har satt sitt första hangarfartyg i drift. Uppgiften kommer från det amerikanska satellitbildsföretaget Digital Globe som säger sig ha fångat fartyget på bild.

Enligt nyhetstjänsten Inquisitr har Pentagon inte bekräftat bildens autenticitet. Men Digital Globes chef Stephen Wood säger sig vara övertygad om att det verkligen är rätt fartyg. Främst på grund av fartygets position.

Fartyget började byggas i Ryssland, men hela utvecklingsarbetet av fartygsprogrammet under namnet Varjag avvecklades efter Sovjetunionens kollaps.

2001 sålde Ukraina hangarfartyget till Kina. Men då saknades så väl motor och vapen som navigationssystem.

Den officiella förklaringen till köpet var då att fartyget skulle användas som ett underhållningscenter och kasino i Macau.

Men det visade sig vara falskt när det tidigare i år kom uppgifter om att hangarfartyget byggdes om på ett varv i den kinesiska hamnstaden Dalian, skriver BBC News.

Då bekräftade Kina konstruktionsarbetet som enligt BBC varit ett av Kinas hemligaste projekt.

Enligt den kinesiska nyhetsbyrån China Daily gjorde fartyget sin jungfrutur 10 augusti 2011. 29 november var det dags för den andra turen. Det var då Digital Globe lyckade fotografera skeppet och visa att det var sjödugligt.

Enligt Kina ska hangarfartyget användas för forskning och utbildning i väntan på det första helt egna hangarfartyget som förväntas vara färdigbyggt 2014.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer