Se fantastiska 3d-bilder <br/>av Mount Everest

2011-05-11 15:35  

Ett program som visar världen i 3d har nu superdetaljerade vyer över Mount Everest och andra berg. Med mycket högre upplösning än Google Earth.

Reality Maps Viewer från tyska 3D Reality Maps är ett program som visar utvalda delar av världen i 3d-vy. Främst bergstrakter i Europa.

Nu har företaget Digital Globe satt samman ett paket om Mount Everest som öppnas i 3d-programmet.

Vyerna och närbilderna av världens högsta berg är så detaljerade att de är svåra att skilja från vanliga fotografier.

Bilderna som använts för att visa och bygga upp 3d-miljön är tagna från satelliten Worldview-2 med en upplösning på 0,46 meter för svart-vita bilder och 1,8 meter för färgbilderna.

– Det gör att vår applikation är omkring 400 gånger bättre än de flesta andra 3d-visare, säger vd:n för 3D Reality Maps till Gizmodo.

Som komplement till 3d-kartorna över området kring Mount Everest finns möjligheten att klicka fram olika klättringsrutter som projiceras på 3d-bilderna.

Tanken är att 3d-programmet ska kunna utnyttjas för att planera både klättringsexpeditioner och vandringsturer.

Nyligen användes tjänsten av en klättringsgrupp med tolv personer för en bestigning av Mount Everest, enligt programmets webbplats.

När man startar Reality Maps Viever finns direktlänkar för att visa exempelvis Zermatt, Allgäuer Alpen, St Anton och några skidorter i Dolomiterna. Vill man utforska Mount Everest får man ladda ner en separat fil som öppnar programmet.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer