Se en helt ny<br/> bild av månen

2011-11-22 09:32  

Nasa har publicerat en topografisk karta över månen med upplösningen 100 meter. Det är den mest detaljerade bilden av månen som framställts.

Med hjälp av 70 000 stereofoton som tagits med Nasas Lunar Reconnaissance Orbiter Camera, LROC, har astronomer framställt en ny topografisk karta över månen. Den sägs vara den mest detaljerade som hittills framställts med sin bildupplösning på 100 meter.

Kartan som finns tillgänglig via webben täcker 98 procent av månen och har kodats med färger som visar bergens och kratrarnas höjd och djup.

- Vi kan nu fastställa lutningen på alla geologiska formationer och avgöra hur månens yta deformerats och få en bättre förståelse av meteoritnedslagens påverkan. Dessutom kan vi nu på ett bättre sätt planera för framtida både bemannade och obemannade expeditioner till månen, säger Mark Robinson vid Arizona State University där kartan framställts.

– Det här är något som månforskarna längtat efter sedan Apolloeran.

Stereobilderna har även använts av forskare vid DLR Institute of Planetary Research i Berlin-Adlershof för att framställa en 3d-modell av månen som de visar upp i form av videor som finns tillgängliga via webben.

Vid sidan av fotografierna som tagits med LROC på 50 kilometers höjd har forskarna även utnyttjat data från Lunar Otbiter Laser Altimeter, LOLA, för att öka precisionen i höjdmätningarna.

Jan Melin

Mer om: Nasa Månkarta

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer