Se drönarens himmelska julhälsning

2015-12-18 11:55  
Den lampförsedda drönarens flygturer dokumenterades med en kamera i tio minuter långa exponeringar. Foto: Ascending Technologies

En datorstyrd lampförsedd drönare målar upp bilder på natthimlen.

Det tyska företaget Ascending Technologies programmerade sin drönare AscTec Falcon 8 att flyga i mönster som ritade upp bilder på himlen. Ombord fanns lampor som kunde styras att skifta färg under flygningarna som gjordes i hastigheten 2 m/s. På marken ställdes en kamera med exponeringstider på upp till tio minuter och resultatet blev flera julmotiv där exempelvis tomtesläden krävde att drönaren styrdes mellan nästan 400 navigationspunkter innan bilden var färdigritad.

Resultatet av drönarens julhälsningar finns på videon "The Christmas Edit" som laddats upp på Youtube. För den som vill detaljgranska några av fotografierna finns de för nedladdning i raw-format.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt