Se det licensfria planet flyga

2012-06-18 09:46  
Flynano väger 75 kg och har maxhastigheten 140 km/h med elmotordrift. Foto: Flynano

Det finska superlätta planet Flynano har gjort sitt premiärflyg.

Förra året visades det finska flygplanet Flynano upp på en mässa i Tyskland.

Många var skeptiska då planet inte hade testats i luften. Men nu har Flynano gjort sin premiärtur över en finsk sjö, enligt planets webbsajt.

Informationen är kortfattad och det främsta ”beviset” som presenteras är en kort video.

När planet premiärvisades var tanken att en bensinmotor skulle vara första val som drivkälla, men varianter med elmotor presenterades också.

Nu har emellertid utvecklarna av planet bestämt sig för att främst satsa på elmotorer och det var en sådan som fick upp planet under premiärturen.

En av de mest intressanta detaljerna är att konstruktionen som främst är baserad på kolfiber bara väger 70 kg. Det gör att Flynano är så lätt att det inte klassas som flygplan i många länder. I vissa av dessa ska det därför inte behövas någon pilotlicens för att flyga planet, enligt det finska företaget.

Vingspannet är omkring fem meter och längden 3,5 meter och enligt tidigare uppgifter ger elmotorn på 20 kW en maxhastighet på 140 km/h och en aktionsradie på 40 km.

Målsättningen är nu att starta tillverkningen 2013 med första leverans i slutet av året.

På Flynanos sajt kan man förboka sitt plan som kostar 32 000 euro plus moms.

När Ny Teknik skrev om projektet i oktober 2011 blev resultatet av en omröstning bland läsarna att 42 procent trodde att Flynano blir en kommersiell produkt medan 37 procent var tveksamma och 21 procent inte trodde att planet skulle börja säljas.

Jan Melin

Mer om: Flygplan Flyg

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer