Se den höjdhoppande spionroboten

2012-04-04 09:36  

En liten kameraförsedd robot kan hoppa över åtta meter höga hinder och spionera åt militären.

Den ser ut som en liten radiostyrd bil och kör max 5 km/h. Plötsligt stannar den, vrider sig i vinkel och tar ett skutt upp på ett tak som kan vara åtta meter högt.

Det handlar om en ny spionrobot för USA:s militär som utvecklats av Boston Dynamics.

På roboten som döpts till Sand Flea finns en kamera som filmar eller fotar när den kör och hoppar. Vid sidan av att hoppa upp på tak och över hinder kan den även skutta in genom ett fönster i en byggnad och sända video.

Hoppanordningen är en koldioxiddriven kolv som kan skjuta iväg roboten 25 gånger på en tankning. Under luftfärden ser en gyroskopbaserad stabilisator till att filmningen blir stadig och jämn.

Den 32 cm långa roboten som väger fem kg är en vidareutveckling av en tidigare modell som heter Precision Urban Hopper. Den största skillnaden är att Sand Flea kan hoppa från ett stillastående läge som gör att den kan riktas in på ett bättre sätt för mer kontrollerade luftfärder och landningar.

Roboten har även inbyggda lampor med synligt och infrarött ljus vilket gör att den kan operera i mörker utan att bli upptäckt.

Jan Melin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer